Ordu'da tarihi bir konak, kent müzesi olarak yeniden hayat buluyor. 18. yüzyıldan kalma Hazinedaroğlu Konağı'nın, kent müzesi şeklinde işlev görmesi için restorasyon faaliyetlerine başlandığı bildirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, Türk mimarisinin tüm unsurlarını barındıran bu tarihi yapının, gerçekleştirilecek çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılacağı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:
“Karadeniz'in eşsiz manzaraları arasında bulunan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde gözetleme ve karakol görevi için inşa edilmiştir. Kesme taşlardan yapılan kalenin kalıntıları üzerine, 18. yüzyılda bir ahşap konak inşa edilmiştir. Çift cumbalı yapısıyla bölgenin mimari özelliklerini taşıyan bu konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Bir dönem restoran olarak hizmet veren Hazinedaroğlu Konağı, nihayetinde tarihi ve turistik önemini artırmak amacıyla kent müzesi olması için yeniden düzenlenmektedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi konağı restore ederek Kent Müzesi olarak işlevlendirecektir.”

KONAĞIN NİTELİKLERİ
Açıklamada, tarihi konağın özellikleri hakkında da şu bilgilere yer verildi: "Kademoğlu Konağı olarak da bilinen ve mahalledeki kale kalıntısı üzerine inşa edilen Hazinedaroğlu Konağı'nın zemin katının, Cenevizliler dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Son dönem Türk konut mimarisi unsurlarını içinde barındıran bu tarihi yapı, dikdörtgen planlı olup, zemin üstü iki kat şeklindedir. Güneydoğu cephesinde, yapının bitişiğinde bir şapel bulunması, konağın geçmişinin 18. yüzyıla kadar uzandığını kanıtlar niteliktedir.”