Dolar 38.0087 Euro 41.1867 Altın 3725.56 Borsa 9652.02 Sterlin 49.3891 Brend 73.03
27 Mart 2025 Perşembe

İstiklal Marşı'nın Bestesiyle Dönemini Aydınlatan Osman Zeki Üngör Kimdir?

İstiklal Marşı'nın Bestesiyle Dönemini Aydınlatan Osman Zeki Üngör Kimdir?
12 Mart 2025 Çarşamba/09:56

Muzıka-yi Hümayun'un bünyesinde "Fasl-ı Cedid"i organize eden Santuri Hilmi Bey'in torunu Üngör, 1880 yılında Üsküdar'da dünyaya gelmiştir. Aile geçmişi, Osmanlı'nın saray orkestrası olan Muzıka-yi Hümayun'la bağlantılıdır; dedesi Santuri Hilmi Bey ve babası ise Şekerci Hacı Bekir ailesinden Hüseyin Bey'dir.
Üngör, dedesinin teşvikiyle kemana 7 yaşında başlamış ve bu alanda yetkinleşmiştir. 11 yaşına bastığında ise Muzıka-yi Hümayun'da senfonik orkestra üyesi olmayı başarmıştır.
Batı müziği eğitimi alarak konser kemancısı olarak yetişen Üngör, Vondra Bey’den keman dersi alırken, D'Aronda Paşa'dan müzik teorisi, solfej, klasik fon felsefesi ve tarih dersleri almıştır.

İLK TÜRK KONSER KEMANCISIDIR
Üngör, eğitimini tamamladıktan sonra, Türkiye'nin ilk konser kemancısı unvanını kazanmış bir sanatçı olarak Beşiktaş Askeri Rüşdiyesi'nde eğitim almış ve resmi davetlerde ve konserlerde sahne almıştır.
Fasl-ı Cedid ile Saffet Atabinen'in düzenlediği ilk senfoni orkestrasında başkemancı görevini üstlenen Üngör, binbaşı rütbesiyle Saray Orkestrası şefliği yapmıştır. Orkestra, ağırlıklı olarak marşlar ve popüler parçalar içeren repertuvarıyla, modernleşme çalışmaları içindeki Atabilen’i destekleyen isimlerden biri olmuştur.
Osman Zeki Üngör, Muzıka-yi Hümayun'da ve İstanbul Erkek Muallim Mektebi'nde öğretim görevlisi olarak hizmet etmiştir. Üngör, bağımsız kadroya sahip olan ilk Türk senfoni orkestrasıyla Union Française'de halka açık konserler düzenlemiş ve orkestranın şefliğini yaparak iki ay süren bir Avrupa turuna çıkmıştır.
Orkestra, ilk olarak Viyana’da, ardından ise Berlin, Dresden, Münih, Budapeşte ve Sofya’da sahne alarak bir Türk orkestrasının gerçekleştirdiği ilk Avrupa turnesini gerçekleştirmiştir. Üngör, sonrasında Avrupa şehirlerinde de çeşitli orkestralar yöneterek konserler vermeye devam etmiştir.

İstiklal Marşı'nın bestecisi: Osman Zeki Üngör kimdir? - 1

İSTİKLAL MARŞI'NIN BESTECİSİ OLARAK ŞÖHRET KAZANDI
Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nı 1922 yılında besteleyerek adını duyuran Üngör, Cumhuriyet'in ilanından sonra görevini Ankara'ya taşıyarak Ankara Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti'nin şefliğine tayin edilmiştir.
Musiki Muallim Mektebi'nin kuruluşunda da önemli bir rol üstlenen Üngör, 1924'ten 1934'e kadar burada müdürlük yapmıştır. Türkiye'yi tanıtmak amacıyla 1926'da var olan Karadeniz Gemisi ile Avrupa kıyılarını dolaşacak bir orkestra oluşturmuş ve konserler vermek üzere dört ay boyunca her limanı ziyaret etmiştir.
Ünlü bestecinin başlıca eserleri arasında "İstiklal Marşı", "İlim Marşı", "Azmü Ümit Marşı", "Töre Marşı", "Türk Çocukları" ve "Cumhuriyet Marşı" bulunmaktadır. 1934 yılında emekli olan Üngör, 28 Şubat 1958’de İstanbul'da hayata veda etmiştir.

© TV Manşet