Diyarbakır'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025 yılını 'aile yılı' olarak ilan etmesinin ardından, Bağlar Kaymakamlığı İsmail Pendik önderliğinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma bünyesinde, erken yaşta evlilik ve gebeliği önlemek amacıyla başlatılan projeyi bir ekip yürütmektedir. Bu ekip, kırsal bölgelerde faaliyet göstererek, aile yılı kapsamında her kapıyı çalmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Diyarbakır'daki ekibin çalıştığı yerlerden biri, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kırkoyun Mahallesi, Karacadağ eteklerinde yer alıyor.
Aralarında erken yaşta evlendirilmiş kadınların da bulunduğu ekip, mahalle muhtarıyla iş birliği yaparak haneleri ziyaret eden kadınlar, bu ziyaretlerde ailelere erken yaşta evliliğin getirdiği zorlukları, erken gebeliklerin sağlık üzerindeki etkilerini aktarıyor. Ayrıca, bu durumun bireyler üzerindeki psikolojik etkileri ve travmalarına da dikkat çekiyorlar.
"HER KAPIYI ÇALMAYI HEDEFLİYORUZ"
Projenin koordinatörü Arzu Çetin, aile yılı kapsamında her kapıyı çalmaya kararlı olduklarını vurgulayarak, "Güçlü kadınlarımız ve kızlarımızı geleceğe en iyi şekilde hazırlayacağız," ifadelerini kullandı.
Proje için her türlü hava koşulunda gayret gösterdiklerini dile getiren Çetin, şunları sözlerine ekledi: "Bir kız çocuğu 15 yaşında evlendiğinde neler yaşayabileceğini anlatıyoruz. Eğer bir kişiyi bile düşündürebilirsek, bu bizim için büyük bir başarı. Bu nedenle kendi deneyimlerimizi paylaşarak, çocuk gelinlerin gelecekte nasıl anneler olabilecekleri, doğumun getireceği sağlık sorunları ve psikolojik problemleri anlatmaya çalışıyoruz. Ne kadar çok insana ulaşabilirsek, projenin etkisi o kadar artacaktır."
Geri dönüşlerin oldukça olumlu olduğunu belirten Çetin, çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.
"ÇOCUK YAŞTA ANNE OLMAK ZOR"
14 yaşında evlenip, 15 yaşında anne olan 38 yaşındaki Pınar Uslu, projeyi duyduğunda kendi hikayelerini paylaşacak olmaktan büyük heyecan duyduğunu ve bu projede yer almak istediğini ifade etti.
Uslu, kırsal yerlerde gezerek yaşadıkları zorlukları insanlarla paylaştıklarını belirtti. "Üç çocuk annesiyim. 15 yaşında anne olmak gerçekten zor. Çocuklarla oynayıp eğlenmem gerekirken, erken evlenmek ve annelik yapmak benim için çok zor. Biz bu acıları yaşadık, bir başkası yaşamasın diye dolaşıyoruz. Tanıtım broşürlerimizi dağıtıyoruz," şeklinde konuştu.
"BAŞKA ÇOCUKLAR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"
Proje ekibinde yer alan, 30 yaşındaki Dilan Akay, annesinin de 15 yaşında evlendiğini belirterek, erken yaşta evliliğin zorlukları hakkında farkındalık yaratmak için mücadele ettiklerini dile getirdi.
"PROJENİN MAHALLEMİZDE UYGULANMASI BİZİ SEVİNDİRDİ"
Kırkkoyun Mahallesi Muhtarı Mehmet Halil Pirinç, bölgelerinde çocuk yaşta evliliklerin devam ettiğini ifade etti.
Pirinç, annesinin 16 yaşında evlendiğini ve 17 yaşında hamile kaldığını aktararak, "Böyle bir projenin mahallemizde hayata geçirilmesi bizi oldukça mutlu etti. Çocuk gelinlerin ve ailelerinin sosyal, ruhsal, ekonomik sorunlarıyla ilgili pek çok şey gördük ve deneyimledik. Bu nedenle böyle bir projede yer almaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz," diye konuştu.