Son günlerde yapılan açıklamalara göre, Türkiye'deki toplam 42,2 milyon konut abonesinin yaklaşık 1,2 milyonu, 1 Şubat itibarıyla elektrik faturalarında herhangi bir sübvansiyondan faydalanamayacak.
Yeni düzenleme, 2024 yılı itibarıyla yıllık 5 bin kilovatsaat ve aylık 417 kilovatsaati aşan enerji tüketimlerini kapsayacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Hukuku Kongresi'nde Bloomberg HT’nin yeni elektrik tarifesi limitleri hakkındaki sorularını yanıtladı.
Yılmaz, kongre esnasında “Enerji sektöründe dünden farksız bir şekilde bugün isek zarar içerisindeyiz.” ifadesini kullanarak güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
"5 BİN KİLOVATSAATİN ÜZERİNE SÜBVANSİYON YAPILMAMASI DOĞRU BİR ADIM"
5 bin kilovatsaatlik limiti aşan tüketimler için sübvansiyon uygulanmaması gerektiğini belirten Yılmaz, depolamalı Güneş Enerjisi Santrali (GES) başvuruları konusunun detaylı bir süreç gerektirdiğine dikkat çekti.
"VİLLADA VE YALIDA OTURANLARIN ENERJİSİNİ NEDEN DEVLET DESTEKLESİN?”
Son kaynak tedarik tarifesi ile ilgili açıklama yapan Yılmaz, “Devletin bu sübvansiyonu ne düzeyde yapması gerektiği oldukça önemli. Villada, yalıda yaşayanların enerjisini neden devlet karşılasın? Asgari ücretle çalışan bir bireyin ihtiyacını devlet destekliyor. 3 milyon elektrikli aracın enerji maliyetini de devlet neden karşılasın. Sübvansiyonlar yatırımlara da olumsuz etki yapıyor. Yatırımcılara, serbest piyasada elektriğin maliyetinin bu kadar olduğunu söylüyorsunuz, buna güvenerek yatırım yapmalarını sağlıyorsunuz. Ardından, "Sen enerjini şu fiyattan satmalısın" diyorsunuz; bu da ciddi bir çelişki.”
FAZLA TÜKETİM YAPANLAR MALİYETİ KARŞILAYACAK
“Fazla enerji tüketenler, kendi maliyetlerini ödeyecek. Zam yapılmayacak. 5 bin kilovatsaatin üstündeki sübvansiyon olmaması oldukça mantıklı. Aksi takdirde, senin vergilerin, benim vergilerim başka kişilerin elektrik giderlerini karşılamış oluyor.” dedi.

DEPOLAMALI GES BAŞVURULARI
Depolamalı GES başvurularıyla ilgili ortaya atılan iddialar hakkında Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
Hesap bilmezlik, iftiralar ve manipülasyonlarla sonuç almak mümkün değil. Verdiğimiz lisansların tamamı internet sitemizde yer alıyor; hiçbir iş insanına ya da politikacıya ayrıcalık tanımadık. Belki bunun sonucunda bu tarz eleştiriler ortaya çıkıyor. Kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden altı ay geçti ve sonrasında piyasadan görüş alıyoruz, bu süreçte bir gecede düzenleme yapmıyoruz; iki ay öncesinden bunu ilan ediyoruz. Tüm piyasa paydaşları, dernekler ve lisans sahiplerinden fikir alarak süreci ilerletiyoruz. Bu başvurular, dilekçeyle yapılan basit başvurular değil; yerinde incelemeler ve ölçümlerle alınan kararlar büyük bir emek gerektiriyor.
