2000'li yılların başında hayata geçirilen Büyük Kanal Projesi çerçevesinde inşa edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasitesinin artırılması ve çalışma etkinliğinin yükseltilmesi için sürdürülen faaliyetler hız kesmeden devam ediyor. İzmir Körfezi’nin temizlik sürecini hızlandırmayı amaçlayan bu çalışmalar, kentin atıksu arıtma yükünü üstlenen İZSU Genel Müdürlüğü’nce 3 aşamada gerçekleştirilen yenileme çalışmaları ile desteklendi. Tesisin havuzları temizlendi, yeni ekipmanlar monte edilerek verimlilik artırıldı. Günlük arıtma kapasitesinin 605 bin metreküpten 820 bin metreküpe çıkarılmasını öngören 4. aşamanın inşaatında kaydedilen ilerlemeler dikkat çekiyor. Betonarme yapıların tamamlandığı, mekanik ve elektronik işlerin ise devam ettiği aktarılıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Türkiye'nin en büyük tesisi olma unvanını elde edecek.
“Hedef nisan ayı”
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, 4. aşama çalışmalarının hızla ilerlediğini belirtti. Erdoğan, “İnşaatta ön çökeltim, biyofosfor, havalandırma ve nihai çökeltim havuzları ile pompa istasyonlarının inşaatları sona erdi. Ayrıca blower yapısı ve idari binalarımız da tamamlandı. Kaba inşaat aşamamız bitmiş durumda. Şu anda ekipman montajı ve elektrik işlerine devam ediyoruz. Bu çalışmaları nisan ayına kadar tamamlayarak gerekli testleri gerçekleştirmeyi ve açılışımızı yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“4. aşama İzmir için kritik bir dönüm noktası”
Erdoğan, artan nüfus nedeniyle arıtma kapasitesinin de yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Diğer tesisler üzerinde bakım yapacağımız sürede bu 4. aşamayı devreye alacağız. Bu durum İzmir için son derece önemli. Çalışma tamamlandığında, Türkiye'nin en büyük arıtma tesisini faaliyete geçmiş olacağız. Ayrıca, kentimizin yaklaşık 20 yıldır süre gelen bir sorunu, nisan ayı itibarıyla nihayet çözüme kavuşmuş olacak. İZSU’nun çalışanları, inşaatın bitirilmesi için yoğun bir gayret gösteriyor. Yaptığımız yatırımlarla şehrin alt yapısını güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Körfez'in temizliği için atılan büyük bir adım
Gürkan Erdoğan, Körfez'de 7 gemi ile tarama faaliyetlerine devam ettiklerini de sözlerine ekledi. “İlk aşamada toplam 700 bin metreküplük bir tarama gerçekleştiriyoruz. Bu taramanın tamamlanmasının ardından, yapım aşamasında olan ikinci ihale ile birlikte 1 milyon 800 bin metreküplük dip çamurunu temizleyeceğiz. Bu yaklaşım ile İZSU Genel Müdürlüğü, son 25 yılda yapılan tarama toplamından daha fazla bir tarama faaliyeti gerçekleştirmiş olacak. 2 milyon 500 bin metreküplük dip tarama çalışmaları tamamlandığında ve arıtma tesisinin 4. aşaması hizmete girdiğinde, Körfez'in temizliği yönünde önemli bir adım atmış olacağız” diye belirtti.